Saturday, 12 April 2014

Japan Shinkansen Trip - Misi Menculik Geisha : prelude



The cherry blossoms fell, fluttering down
Embracing every bit of my fluttering love
Even now, I’m dreaming the dream I prayed for with you that spring
The cherry blossoms scatter

^ Ikimono Gakari - Sakura ^

*********

Assalamualaikum !

Mina-sang konniciwa !

Alhamdulillah, sekali lagi diberikan kesempatan untuk berkongsi pengalaman hidup berkelana dibumi Allah yang sangat luas ni.

Rindu nak menulis tapi tak termampu rasanya nak catch up dengan entry yang sepatutnya dah siap by now tapi terbengkalai (Seoul, Trans-Borneo, Cameron Highland, Semporna, India). 

Cantik bunga sakura kat atas tu kan? Giler tak chantek ?!!! Haha.

Sekali lagi, segala puji bagi Allah yang telah mengurniakan kesempatan, kelapangan serta kesihatan tubuh badan untuk saya menjejakkan kaki ke salah satu negara termaju di dunia.

So I present to you, Land of the Rising Sun...

J.A.P.A.N !!!

Jom terjah geisha ramai-ramai ! Hehe...


Fushimi Inari Shrine, Kyoto


PLANNING

Mula merancang trip ni pada bulan Ogos tahun lepas dengan Shafik. Kebetulan MAS buka promo ke Osaka masa tu, return ticket RM900+. Terus confirmkan jumlah participant dan book tiket.

Kami pilih minggu pertama bulan April sebab expectedly masa ni sakura tengah mekar berkembang di kepulauan Honshu. Tapi memandangkan perubahan iklim dunia semenjak 2 menjak ni, ade kemungkinan sakura masih tidur lagi masa ni.

Tak sangka ramai pulak yang berminat nak join. In the end, total participant semua sekali 11 orang. Agak ramai untuk backpacking trip. Macam rombongan Cik Kiah. The more the merrier katanye.

Tak pernah travel seramai ni. Sebelum ni paling ramai pun 4 orang je.

Di saat-saat akhir, 2 orang terpaksa mengundurkan diri atas komitmen kerja. Sedih untuk mereka berdua. Bukan rezeki diorang nak jejakkan kaki ke bumi samurai ni. Maybe next time inshaAllah.

So at last, tinggallah 9 orang ninja untuk meneruskan misi menculik geisha...

***** pengsan la kena jadi ninja nak culik geisha !


Dohtonbori, Osaka


MISSION IMPOSSIBLE

Bukan mudah untuk bergerak dalam kumpulan yang besar. Setiap orang ade habit masing2 yang tak boleh nak compromise.

Contohnya, ade orang jenis kalau boleh nak pergi semua tempat, tak kira lah kalau kena bangun awal pagi dan balik lewat malam sekalipun. Kurang makan dan tidur tak jadi hal.

On the contrary, ade orang jenis yang suka menikmati keindahan alam, take their own sweet time, tak perlu rushing, embrace the nature dan yang sewaktu dengan nya. Tidur kena cukup, baru ade energy nak travel the next day. Beauty sleep katanye.

Ada orang kata, inilah yang membezakan antara 'traveler' dan 'tourist'.

Tu belum masuk bab makan, berak dan lain2. Ade orang bowel habit die memang regular. Setiap pagi mesti kosongkan tangki dulu, baru boleh proceed dengan benda2 lain. Ade orang 3-4 hari tak berak pun takde hal.

So boleh imagine cabaran travel dalam big group macam ni?

Apa-apa pun, kita hidup bermasyarakat, kena la ade toleransi. Travel dengan member2, toksah kekwat sangat na. Give and take. Kalau tak, travel sorang2 la. Sanggup ?


Tokyo Tower, Tokyo


Lagi satu reason kenapa trip ni macam agak mustahil untuk dijayakan adalah itinerary. Ikut perancangan asal, kami akan cover Tokyo, Osaka, Kyoto, Fuji, Nara & Hiroshima dalam masa 6 hari. Jarak antara satu bandar ke bandar yang lain pulak agak jauh. So macam mana tu?

Too ambitiuous?

Memang ambitious pun...

Kenapa tak cover 1-2 tempat je memandangkan cuti hanya 6 hari? Tak perlu tergesa-gesa dan mungkin dapat explore 2 tempat ni sepenuhnya.

Betul jugak kan? Ada logikanya di situ ya. Gimana sih? 

The reason is -------> Jepun ni mahal !

Sangat mahal kalau dibandingkan dengan beberapa negara yang pernah saya lawati .

So alang2 datang, kalau boleh nak cover sebanyak mungkin travel destination selagi termampu. Tak payah kumpul duit untuk datang kali kedua. Boleh save duit untuk next trip, hehe.



*** Jumlah jarak perjalanan yang direntasi >>> 969 km (Dari Hitachi Seaside park di Ibaraki ke Pulau Miyajima di hiroshima)


Siapa sangka, misi yang pada awalnya macam tak masuk akal ni, akhirnya berjaya dilaksanakan. Dapat ke culik geisha? Yang tu kena tunggu....

Bukan setakat tu je, kami sempat cover lagi 2 bandar yang tak termasuk pun dalam itinerary asal iaitu Kobe & Ibaraki...

Awesome ?

Giler tak awesome !

Awesomeness overload !

Fuad, Azuan, Shafik, Fateha, Nadia, KZ, Fendi, & Zul....

Standing ovation untuk diri masing-masing (yeehaah !).


Kobe Port Tower, Kobe


SHINKANSEN

Shinkansen or the bullet train was one of the many reasons why the trip was so memorable to me. Pengalaman menaiki shinkansen selama seminggu di Jepun sememangnya satu experience yang sangat-sangat awesome.
                                                                      
Satu teknologi yang sangat fascinating ! Dari zaman sekolah berangan-angan nak naik bullet train ni. Dapat jugak merasa walaupun rabak poket beli pass. Huuuu.

Our mission impossible was made possible by this awesome train.


Hikari Shinkansen, Shin-Osaka, Osaka


Boleh beli JR Pass dekat Japan Travel Bureau (M) Sdn. Bhd., tingkat 16 Bangunan Amoda, KL (area Low Yat, Times Square & Plaza Imbi).

Harga pass (ordinary) untuk seminggu 28,300 Yen (RM934). Mahal kan? Sila bawak passport antarabangsa sekali masa nak beli.

Lepas beli, diorang akan kasik tiket. Yang ni bukan pass sebenar. Bila sampai jepun kita kena tukar tiket ni dengan JR pass sebenar dekat JR office.

Kalau dihitung balik, sebenarnye untung jugak beli unlimited JR Pass ni. Bayangkan tanpa JR Pass, berapa banyak duit lagi tu nak kena spend untuk bergerak dari satu bandar ke satu bandar yang lain. Buang duit dan jugak masa.

Pendek kata, investment yang sangat berbaloi-baloi…

Plus, pengalaman naik shinkansen ni memang kena cuba sendiri, susah nak explain.


Osaka castle, Osaka


ACCOMODATION

Agak sukar nak cari accommodation untuk 9 orang terutamanya peak season macam bulan April ni. Hotel & guesthouse yang murah2 cepat je full kena book. Semua orang nak tengok Cik Sakura dan Encik Fuji.

Credit to Azuan & Shafik who managed to find comfortable yet affordable hotel/guesthouses. 2 malam pertama di Tokyo (Khaosan Tokyo Ninja Hotel), 2 malam seterusnya di Kyoto (Santiago Guesthouse), dan 2 malam terakhir di Osaka (Chuo Hotel).

Memang puas hati dengan accomodation trip kali ni. Saya cerita detailnya lebih lanjut dalam entri berikutnya inshaAllah.


Miyajima Island, Hiroshima


LOCAL CUISINE

Agak sukar nak cari makanan halal kat Jepun. Bukan takde lansung tapi kena berusaha keras baru jumpa restorennya. Itupun kecik je kedainya.

Option lain yang ade adalah seafood. Dan sememangnya orang jepun sangat suka makan ikan… mentah2 !

Dalam kamus hidup saya, kecuali ayam, daging lembu dan beberapa jenis seafood, semuanya termasuk dalam kategori ‘eksotik’ (itik, puyuh, landak, belut, kambing, organ dalaman dan sebagainya). Bau kambing je terus kembang tekak meloya nak muntah (walaupun berjaya telan kari kambing di kashmir, haks !).

Somehow, berjaya jugak telan sashimi di Kyoto tanpa muntah balik. Satu pengalaman yang ‘rare’ tapi takkan cuba lagi, haha. Jeles jugak dengan diorang2 ni yang boleh layan segala jenis classic Japanese cuisine. Memang eksotik tekak korang !


Tasting local foods, near Osaka castle, Osaka.


HIGHLIGHTS

1. Sakura - Ber'hanami' di bawah pohon Sakura di Ueno Park, Tokyo
2. Fujiyama - puncak tertinggi di Jepun
3. Shibuya - Zebra Crossing paling sibuk di dunia
4. Miyajima Island - one of the three Japan's most beautiful spot (UNESCO World heritage Site)
5. Nara Park - Beramah-mesra dengan rusa, haiwan suci di nara
6. Arashiyama - Bamboo forest di Kyoto, cover depan Lonely Planet Japan
7. Istana-istana purba zaman pemerintahan beraja di Jepun (bukan istana Takeshi hookay !)
8. Local foods - sushi, sashimi, onigiri, takoyaki, okonomiyaki dan sebagainya
9. Temple, shrine, tori gate, pagoda dan yang sewaktu dengannya - sekadar melawat
10. Architecture - Bangunan-bangunan pelik dan sophisticated

And last but definitely not the least......... Geisha ! (misi menculik geisha kan....hehe)


Adakah ini Geisha yang kami culik?


So readers, hope you guys are as excited and thrilled as I am to wait for the full story of this astonishing journey. I can say that Japan is one of the best travel destination I've ever been to date. The cities, the people, the sceneries, the cultures, the old castles. Everything about Japan is simply awesome !

InshaAllah saya akan cuba update the whole story A.S.A.P (adakah another janji kosong?)...

So please wait patiently ya...

Till we meet again...

Sayounara for now...

Assalamualaikum !


Courtesy of shafikjaafar87photography


5 comments:

  1. Replies
    1. hoot hoot ! successfully covered. Still feeling surreal that we went extra miles covering Kobe and Ibaraki...

      Delete
  2. Salam, kalau tak keberatan boleh emailkan itenary termasuk hotel untuk 6 hari... hazamzaem@gmail.com

    ReplyDelete
  3. Salam, kalau tak keberatan boleh emailkan itenary termasuk hotel untuk 6 hari... hazamzaem@gmail.com

    ReplyDelete