Tuesday, 18 June 2013

Pulau Perhentian - Day 2 (12/5/13)

Assalamualaikum and Good day everyone !

REJUVENATED !..Indahnye tidur beralaskan tilam dan bantal yang empuk. Memang berbaloi rasenye dapat bilik Deluxe Sea View. After Subuh prayer, i went out to embrace the morning breeze. Indeed, so refreshing !





Lepas tu ape lagi, BREAKFAST !. lepas mandi terus ke lobi resort. Breakfast memang termasuk dalam pakej bilik.

Sampai2 je dah ramai orang beratur kelaparan. Menu ok lah, tak lari dari masakan asas Malaysia (nasi lemak, mee etc.).





Finally,,,, snorkeling time ! Firstly, berkumpul kat recreation centre (sebeleh lobi je), to pick up life jacket. Yang join kami aritu adalah sekeluarga dari Perak (Mak, ayah, 2 orang anak lelaki) dan sepasang merpati sejoli dari France (newly wed kot ).

Bayaran RM 40/pax. Ade 2 sesi je sehari, pkul 9.30 pagi dengan 2.30 petang. Pulau perhentian memang terkenal dengan khazanah ikan laut dan terumbu karang. So jom!




Laut Membiru sepanjang perjalanan. Amik mase dalam 20 minit nak sampi first spot. Ni dia.




Tu dia, Air memang secerah pawarna, crystal-clear ! Kt sini takde coral. Tuha belakang batu besar tu banyak. Kena berkuak lentang sikit la ke tengah.

Makin jauh makin banyak coral yang cantik2. Ade la jumpa timun laut seketul dua. Brader bot lepak atas bot sambil dengar radio. Kami dilepaskan berduyun-duyun. Buat la ape nak buat. Die kasik 1 jam.

Lepas tu die bawak kami tengok penyu. Nak ke spot kedua ni plak amik masa 5-10 minit. Susah jugak nak cari penyu nye. Nampak bayang2 kt dasar laut. Bila turun menyelam...batu je.

Last-last jumpa la sekor penyu yang tengah berhibernasi kt dasar laut. Time ni bukan bot kami je tapi ade lagi 3-4 bot datang nak tengok penyu. Berduyun-duyun pulak la berebut nak tengok penyu yang sekor ni. Si penyu buat dek je, seinci pon tak gerak. 



Bab swimming ni slow siket, agak terkapai-kapai. Even the French lady lagi laju. I think she weighed around 120 kg, but she never put on life-jacket. Terjun je laut terus terapung. Terbeliak mata seisi bot. And she was way better and quicker swimmer than the rest of us. Salute!

Da puas menatap wajah penyu, balik la ke bot. Ade pulak yang tertinggal kat belakang. Mamat ni ha berenang macam duyung, lagi lambat..haihh!


Sererusnya kami bergerak ke spot terakhir. Mase ni dah pukul 11 lebih, panas dan penat !..Ikut hati malas dah nak terjun tapi brader bot x abes2 soh turun gak. Rugi katenye datang jauh2.

Last spot ni plak dinamakan FISH GARDEN. Memang banyak sungguh ikan2 kat sini. Ni tempat yang paling dalam skali. Dah tak nampak dasar laut da.






So that's it. memang puas dapat snorkeling hampir 3 jam. Sampai resort balik da pkul 12 tgh hari. By right kena denda RM 50 kalau lambat check out tapi nasib le akak kaunter baik hati. Die kasik kitorang 1/2 jam nak check out.

Tergopoh gapah la bersiap & berkemas. Lepas tu tggu bot sampi untuk pick up kitorang. Sementara tu kami online la kat couch lobi dulu.




Berakhirlah percutian singkat kami. Kena balik, esok nye tetap kerja. Sebelum ke jeti Kuala Besut, bot berhenti kat pulau perhentian kecil untuk ambil pelancong.

Sementara menunggu tu sempat la jalan2 jap kat situ. SubhanAllah, memang cantik.Sampai jeti, van pelancong da tggu nak bawak kitorang gi airport.

On the way, kitorang singgah sekejap beli keropok lekor. So I end this post with the photos taken at Pulau Perhentian Kecil. Till we meet again, Wassalam. !








5 comments:

  1. Thanks bro... ur blog's nice & informative... Bro, transport dr airport KB ke Jeti Kuala Besut & boat fare pre-book ke boleh walk-in ?

    ReplyDelete
  2. Bro, dari jeti kuala besut, macam mana u balik to airport KB? Transport dah arrange awal-awal ataupun boleh walk in je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami book dgn resort. Nk walk in pob boleh. Bnyk je kenderaan kt jeti tu. Ade tiket kaunter.

      Delete
    2. Kami book dgn resort. Nk walk in pob boleh. Bnyk je kenderaan kt jeti tu. Ade tiket kaunter.

      Delete