Monday, 10 June 2013

Deerland - Taman Rusa (28/05/13)

Assalamualaikum, good day everyone !

Pernah dengar pasal Deerland? ia terletak di Lanchang, Pahang, dalam daerah Temerloh. Kira-kira 2 jam drive dari KL.

So saya berpeluang melawat Deerland pada musim cuti sekolah baru2 nie (bawak anak sedare jalan2). Ni kali kedua saya ke sini. First time pegi rasenye lebih kurang 7-8 tahun yang lepas.

Deerland dibuka setiap hari (kecuali Jumaat) dari jam 10.30 pagi hingga 5.30 petang. Walaupon name nye Deerland tapi bukan rusa je yang kita jumpa kat sini.

Mengamalkan konsep mesra alam, visitors can actually get in touch with the animals. untuk maklumat lanjut klik DI SINI. Like Deerland on Facebook.

Main entrance

Tiket masuk untuk seorang dewasa RM6, kanak2 RM3 je. Tersangat lah murah kan? Tak dapat da masuk zoo semurah ni kat Malaysia. Ni kaunter bayaran.

Usang ?

Okay, da bayar boleh la masuk. Just ikut je signboard kat dalam ni. Tak lame pastu jumpa la rusa-rusanya.

Sebelum gi main2 ngan rusa-rusa tu, ade sorang brader kt situ kasik ubi keledek (dipotong macam fries) untuk kasik rusa makan.

Konsep terbuka macam ni jarang ade kat Zoo di Malaysia kan.
So embrace the nature !



Mereka mereka yang kelaparan



Bila breakfast nak mai ni? Cek da kebuloq dah !


Hensem ?

Careful ! Silap haribulan jari yang kena ngap !






Selain tu korang akan jumpa haiwan kiut-miut seperti landak (hedgehog), sang kancil, kucing Bengal, memerang, ular sawa (tak berape nak kiut, sape berani bley gambar skali), dan pelbagai spesies burung (burung unta, merak, kakak tua, ayam, itik dll). Check these out!!!






Haiwan legenda Kancil a.k.a pelanduk. Kecik je rupenye. Berat kancil usually tak melebihi 2 kg. Adorable!

Ia merupakan haiwan yang dilindungi di bawah Akta Perlindungan Hidupan Liar 1972 (rasenye..) which means nak memburu atau nak memelihara kena ade permit.


Hedgehog !



Aksi gimrama ala2 landak..kikiki


Hedgehog yang tersangat comel dan genit. Brader tu kasik je pelancong (pelancong la sangat!) main2 ngan landak ni. Jinak ya amat. Takde nye landak2 ni nak sembur duri die kt korang.



Memerang kot ni. Tidur je. Tersangat le comel. Tu bekas minum diorang.





Kucing Bengal ni species kucing yang agak unik. Diorang ade maskara ori kat mata (haha !) dan sangat-sangat suka air (unlike most of the cats in the world).

Ostrich !





Merak kayangan !



Burung Kakak Tua








Pelbagai species burung berwarna-warni.

At one corner, ade 2 ekor ular sawa, satu dalam sangkar, satu lagi diletak kat atas meja luar sangkar. Sesiape yang berani boleh la bergambar bersama ular kuning putih tu.








Pelancong Arab ni sanggup sewa teksi dari KL datang. Punya la excited tengok rusa. yela kalau kita tengok unta pon excited jugak kan (?). Pastu diorang gi tengok gajah plak.




Sebelum keluar, ade kotak derma. Then ade sourvenir shop. So, i hope you guys enjoy the photos. Kalau ade mase terluang bawak la anak-anak jalan sini mengenal alam. Support Malaysian Tourism everyone! Till then, bye & assalamualaikum !




No comments:

Post a Comment