Wednesday, 12 June 2013

Kuala Gandah - Elephant Sanctuary (28/05/13)

Assalamualaikum, Good day everyone!

So after DEERLAND kami terus ke Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan yang terletak di Kuala Gandah, Lanchang, Pahang. Lebih kurang 5 minit dari Deerland.

Lepas keluar dari tol Lanchang (selepas tol Karak dari arah KL / selepas tol Temerloh dari arah Temerloh), masuk simpang ke kanan. Just go straight on until you find it. lebih kurang 10 minit je dari exit tol.



As you can see, pusat Konservasi ni di buka hari-hari. Free entrance, so bawak la family ramai2 untuk memeriahkan majlis. Spend some quality time with your loved ones. Before that kena daftar dulu kat registration counter. Nanti staf akan kasik sticker untuk tampal kat baju pastu boleh la masuk. So jom !


Kaunter pendaftaran



Selalunye akan ade tayangan video pasal gajah2 ni lebih kurang pkul 1 tgh hri. Since budak2 ni da meragam kelaparan, kami skip tengok video, terus pegi tengok gajah. 

Ramai jugak pelancong2 luar yang datang aritu especially mat & minah saleh. Dulu mase aktiviti menunggang gajah & mandi-manda bersama gajah ade, memang ramai foreigner yang datang sini. Tapi since shower time is over, program da cancel, jumlah pelancong pon menurun.. Sebad musabab diberhentikan aktiviti bermesra bersama gajah saya x pasti..Untuk maklumat lanjut mengenai jadual dan aktiviti di sini klik SINI.















Sila patuhi the Do's and Don'ts seperti yang tertera kat atas tu ye. Keep the place clean. Tak elok buat sepah kat rumah orang lain kan?.Kebersihan sebahagian daripada iman ye tidak?

Encik gajah





Bersebelahan dengan gajah2 ni ade satu gerai jual tebu. Sesikat 3 hengget (betol ke penjodoh bilangan tu?). You can feed these elephants as much as you want. It's totally safe. They won't bite! hehe. Lagi best kalau ade orang jual air tebu mase tengah terik mentari tuh...perggh !










Tu dia. Gajah pon boleh berenang merentas selat tebrau. Hebat2!

So i hope you guys enjoy this short entry. Again please support Malaysian Tourism. Thumbs up for those who have worked hard in building this sanctuary. Semoga species haiwan terancam ini dapat terus dipelihara dan dilindungi.

I'll see you guys in my next entry inshaAllah!. Till then, bye & assalamualaikum !

***
Update ( 26/10/13)

Saya dapat info dari kawan yg baru melawat Kuala Gandah 2 mggu lepas, aktiviti mandi-manda bersama gajah dah resume macam biasa. So siapa yg teringin sgt nk experience berendam dengan gajah, jemput datang.

Expect a lot of mat & minah saleh during the activities. Mereka2 ni sanggup dtg jauh2 semata-mata nk mandi & tunggang gajah.

Masa kerja kat wad ortopedik (tulang) hospital Temerloh pada tahun 2010, ade jugak mat/minah saleh yg masuk wad sebab jari patah kena pijak dgn gajah, huahua.

No comments:

Post a Comment