Tuesday, 4 March 2014

The Spices of India : Prelude

Assalamualaikum & Namaste !

Dah sebulan tak update blog. Macam dah ade spider web je kat siling blog ni, hihi ! Entri Seoul masih terbengkalai. Natijahnya, tak dapat nak proceed dengan Trans-Borneo trip, Semporna, Cameron Highland etc.

Anyway, saya baru je beberapa hari pulang dari India. Badan pun bau kari lagi. Sebab excited sangat nak share pengalaman di bumi kari ni, saya buat dulu entri prelude ni. Sementara masih fresh. InshaAllah, I'll try to catch up with the rest as soon as possible.

Kenapa India? Tak kotor ke sane? Berhabuk, orang berak kencing merata-rata. Ape ade kat India?

Haaaa,,, perkara2 diatas ni dah jadi macam sebahagian dari imej negara yang mempunyai kepadatan penduduk kedua tertinggi di dunia nih. Ade jugak kawan2 yang tanya soalan sebegitu mase mula2 plan nak ke India. Actually, India has a lot to offer, percaye tak?

Negara India berasal dari tamadun Indus yang wujud lebih kurang 2500 tahun sebelum masihi di lembah Indus. Berapa kurun punya sejarah tu? Lagi panjang kisahnya, lagi banyak 'kesan peninggalannya' kan? So misi kami kali ni nak menjejaki 'Ancient ruins' di beberapa bandar di India.

Mula merancang trip pada bulan Oktober tahun lepas. Travel mate kali ni Azuan & Shafik. Dah banyak kali travel dengan Azuan (NZ, Seoul, Trans-Borneo, Sandakan), tapi first time travel dengan Shafik. Cukup masin je korum kali ni. Ade feeling-feeling 3 Idiots jugak nih, hiks ! Azuan in charge accomodation, Shafik transportation dan saya itinerary. Perfecto !

Raju Rastogi, Farhan Qureshi & Ranchoddas Shyamaldas Chanchad


DESTINASI PILIHAN

India merupakan negara ketujuh terbesar di dunia dengan jumlah penduduk melebihi 1 billion orang. Ade berpuluh-puluh destinasi pelancongan di india. Untuk trip kali ni, kami cover 'Golden Triangle of India' - Delhi, Agra, Jaipur. 



Basically, 3 bandar ni antara yang paling banyak kesan tinggalan sejarah yang masih dipelihara. Dapat ke kami cover semua kubu-kubu lama dan monumen penting yang terdapat dalam 3 bandar ni? Most importantly, trip kali ni kami sampai ke salah satu dari 7 keajaiban baru dunia iaitu Taj Mahal.

Kira trip kali ni memang historical habis. Sejarah negara sendiri pun belum cukup difahami, nak explore sejarah negara orang lain, haha !

Agra Fort, Agra, Uttar Pradesh


KASHMIR

Yup ! Bukan setakat Golden Triangle je, trip kali ni, kami sempat cover Kashmir yang diberikan gelaran "Heaven On Earth" dan "Switzerland Of The East". Kalau dah macam tu sekali gelarannya, wajib la cover kan? Cantik sangat ke wilayah bergolak ni? Curious jugak nak tahu.

8 hari, 4 bandar, gila x? Tapi berpegang kepada falsafah Fir ( galakjalan ), alang-alang sampai cover semua, disumbat jugak Kashmir dalam itinerary yang dah sendat.

Ternyata trip ke Kashmir merupakan satu experience yang sangat sangat sangat awesome !

Dal Lake, Srinagar, Kashmir


MUSIM SEJUK VS MUSIM PANAS

Februari merupakan penghujung musim sejuk di India. Suhu persekitaran dalam range 15-19'c. Tapi di Kashmir masih lagi bersalji especially di kawasan pergunungan seperti Gulmarg.

Kami pilih Februari atas beberapa sebab. Firstly sebab suhu persekitaran lebih nyaman mase ni. Tak terlalu sejuk dan tak terlalu panas. Sebolehnya kami nak elakkan travel ke India masa musim panas. Bimbang dehydration dan lebih teruk Heat Stroke.

India memang berdebu. Cuma masalahnye bukan suci dalam debu. Debu kotoran ! Which was another solid reason to travel during winter season. Masa ni kurang sikit lah debu-debu cinta nya.

Itupun lobang hidung hari-hari block dengan taik idung. Punyalah bekerja kerasnye bulu-bulu idung nak memerangkap semua habuk dan debu yang berterbangan. Tak boleh bayangkan kalau musim panas macam mane debunya... *pengsan !

Lastly, sebab kami nak main ski !!! hehe. Kashmir merupakan tempat paling murah kalau nak merasa main ski. Way cheaper compared to Europe & any other places in the world. Lonely Planet menyenaraikan Gulmarg, Kashmir sebagai salah satu dari 10 tempat paling pelik untuk sukan musim sejuk. Lagi berkobar-kobar nak main ski kat Gulmarg ni. Buat something yang orang lain tak buat !

Jantar Mantar, Jaipur, Rajasthan


PAKEJ VS BACKPACKING

Yang ni pun jadik isu jugak mase tengah planning trip. So far tak pernah travel ikut pakej tapi untuk India trip, consider jugak nak ikut pakej, sebab takut kena tipu. Serius scamming kat India memang dahsyat. Google je, macam2 article kluar.

Ade jugak bace blog traveler lain yang dah ke India, ramai gak yang kena kencing. Macam2 jenis komplot. So untuk mengelakkan scammers yang desperate ni, kami survey jugak 2-3 pakej dari pelbagai agensi. Rata-rata sebut harga yang diberikan agak mencerut usus kecil. Lastly semua setuju nak backpacking je. Tawakal saje lah.

Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh


ACCOMODATION

We all agreed to pay a bit more untuk stay kat hotel 4 bintang. Kurang bintang dari tu kami tak berani. Setidaknya boleh makan dengan yakin dekat hotel kalau tak jumpa tempat2 makan yang meyakinkan kat luar hotel.

Ini jugak first experience kami stay dalam houseboat di Nageen Lake, Srinagar. Another awesome experience in Kashmir. Houseboat ni dibina oleh British semasa era penjajahan di awal tahun 1900. Terdapat berpuluh-buluh houseboat di Dal & Nageen Lake, Srinagar yang di 'conserve' untuk tujuan pelancongan.

Houseboat in Nageen Lake, Srinagar, Kashmir


MODE OF TRANSPORTATION

Kalau dah sampai ke India, haruslah naik keretapi sambil menari cala chaiyya chaiyya atas bumbung keretapi macam Shah Rukh Khan dengan Manisha Koirala kan? haha.

Sistem keretapi di India sangat extensive & effective. Jarak dari satu bandar ke satu bandar yang lain melebihi 200 km. Memandangkan kami kesuntukkan masa, train was the perfect choice to travel between the cities. Cheap, time-saving and comfortable.

Agra Cantonment Railway Station, Agra, Uttar Pradesh


KEBERSIHAN & KESIHATAN

Perkara yang paling menakutkan setiap kali mengembara adalah Traveler's Diarrhea terutamanya bila travel ke tempat-tempat yang tahap kebersihannya membimbangkan, macam India ni. "Cherry berry" sampai boleh dapat severe dehydration dan berkemungkinan perlu mendapatkan rawatan kecemasan.

Sebab tu kami sanggup bayar lebih untuk cari accomodation yang boleh serve makanan yang bersih, halal dan meyakinkan tanpa perasaan was-was. Tak boleh makan dan minum sembarangan di India ni. Silap hari bulan, trip ke hospital jadinye.

Buat pertama kalinya, saya jatuh sakit masa traveling, sampai terpakse berehat kat hotel separuh hari. Bukan sebab tersalah makan, tapi sebab terlalu berhati-hati memilih makanan. Aiseh !

 Hawa Mahal, Jaipur, Rajasthan


Bermacam-macam pengalaman suka duka ditempuhi sepanjang 8 hari merantau di bumi India. Meeting local people, tasting classic Indian cuisines, riding auto rickshaw and so on. Yang paling tak boleh dilupakan, disoal siasat oleh airport security Kashmir macam penjenayah dek kerana cekedis mamee dan pudding. Apakah ?



InshaAllah, saya akan cuba update blog dengan kadar yang lebih segera. So wait for the full entry cause you don't want to miss the !NCREDIBLE INDIA...

Till then, Assalamualaikum !

19 comments:

  1. How much you spent the cost for exploring Golden Triangle of India'?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Around RM2500 = IDR9.3k for flight tickets (KL-Delhi with Malaysia Airlines, Delhi-Srinagar with IndiGo), train tickets (Golden triangle), accomodation, entrance to tourist attractions, Ski and gondola ride in Gulmarg Kashmir and minimal shopping.

      Delete
    2. 2500 mmg cover full golden triangle & Kashmir ker? Mmg teringin nk p taj mahal n kashmir.. best2. blh share itinerary..

      Delete
  2. Seronok pg kashmir kan......
    tp yg plg takut dgn security dia la...... n dgn senjatanya, muka garangnya n strict....
    Kbtln haritue ada simpan satu paket kecik gula, spare untuk mak sbb dia darah rendah....
    siap kena soal mcm2..... tp alhamdulillah lepas......

    Sblm p india nie ramai org tanya, kenapa nak pg india..... dgn kotornya, dgn kemgkinan dpt cherry berry n mcm2 lagi...
    Tp alhamdulillah sepnjng kat new delhi n kashmir x der apa2....

    Sgt enjoy baca ur xperience (^^,)...
    nie first time baca ur blog....
    Nti nak tanya psl trip pg NZ plak.....
    Dah lama plan nak pg dgn membe2, tp x jadi2 jugak... endup pg tmpt lain....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Dahsyat sggh security kt epot. x bertimbang rsa, hehe. sy control sgt mkn nk elak cherry berry tpi kne gastrik pulak, adeh. NZ wajib pegi tu.

      Delete
  3. Salam..tringin nk tgk taj mahal..nak bawa anak2 4 org..ok tak agaknya?

    ReplyDelete
  4. salam,boleh add saya di fb faiz abd majid.ingin tanya tentang kashmir.mohon jasa baik tuan. terima kasihhh

    ReplyDelete
  5. Amazing 8 hari cover srinagar.!!!
    Amaze me a lot.!!! Thx for sharing bro--
    Boleh tiru nih.! Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. you're welcome. Jangan tiru. Buat lagi dahsyat. Cover lagi banyak tempat, hehe.

      Delete
    2. Hopkos tambahan jua--cuma nak tya train dr delhi-agra tu kan ada 3 train st agra so paling dekat ke taj mahal yg mne 1? Mgkin tak sama itinerary tapi hampir serupa-- hik hik

      Delete
  6. Agak2 kalau bw childs nk backpacking ok x ke India? Tp tu la risau bab meals dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu.... mencabar jgk tu. makanan dan toilet yg susah klau bdk2 ni.

      Delete
  7. This year klo nak pergi jom la .huhuuhu x de geng la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice.so far x merancang lagi. berehat 6 bulan, sob2x

      Delete
  8. Salam en. Faizal..sy rancang nk ke kashmir..boleh share itinerary tak? ctfirdausmamat@gmail.com. Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf terlepas pandang. Itinerary hilang masa laptop lama rosak. sorry

      Delete
  9. hello, boleh sy dapatkan itinerari utk kashmir? thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi. maaf itinerary xde. dh hilang lepas laptop lama rosak

      Delete
  10. HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
    SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

    PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN.

    PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

    PAKEJ DITEMPAH SANGAT MENARIK, HEMAT DAN LAYANAN BEST. PILIHAN HOTEL DAN BILIK BERSIH, MAKANAN MENU MELAYU / MOSLEM RESTAURAT (100 % HALAL ) DAN BERPASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNITS KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

    DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA
    PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE )
    TAK ADA EXTRA BAYAR.
    TAK ADA TIPU – TIPU !!!
    HARGA PAKEJ 04 HARI / 03 MALAM MYR : 380 (10 ORANG )
    HARGA PAKEJ 03 HARI / 02 MALAM MYR : 275 (10 ORANG )


    LAKE TOBA TOUR 05 DAYS – 04 NIGHT
    02 SAMOSIR ISLAND, 01 NIGHT BERASTAGI, 01 NIGHT MEDAN

    MARKET : MALAYSIA
    ITINERARY : PRIVATE TOUR

    DAY 1 : MEDAN – PARAPAT – SAMOSIR ISLAND
    Arrival at Kualanamu International Airport will be welcomed by Tour Guide/Driver. After meeting services drive to Parapat via Pematang Siantar. Enroute you will enjoy a nice view with palm and cocoa estates. Stop over at Paten Shop for relax and shopping local snacks. Lunch will served in restaurant . Arrive in Parapat by ferry /boat transfer to Samosir Island. Check in at botel and dinner will be servet at resturant or hotel.

    DAY 2 : SAMOSIR ISLAND TOUR
    Breakfast in hotel. In the morning by boat charter cruise to Samosir Isalnd to visit Tomok village to see the ancient tomb of King Sidabutar and Ambarita traditional village. Shopping Tours. Lunch will be served in restaurant. Afternoon free program and enjoy the Lake Toba. Dinner at restaurant.

    DAY 3 : SAMOSIR – PARAPAT - BERASTAGI
    Breakfast at hotel. By boat /ferry transfer to Parapat. Leave Parapat for Berastagi through marjarunjung valley. Enjoy ginger tea and fried bananas (personal expenses). Stop at Sipiso Piso waterfall to see this magnificent 110 metres tall waterfall drops from Karo highland with back ground the view of Lake Toba. Proceed to Berastagi and arrival in Berastagi visit the central fruit market to buy tropical fruits, vegetables and flowers. Check in at hotel. Dinner at restaurant

    DAY 4 : BERASTAGI – MEDAN
    Breakfast at hotel. Drive to Medan via Sembahe the windy road and enjoy a nice view from Puncak Sibolangit. Arrive in Medan to visit Maimun Palace to see the Palace of the Sultan of Deli which was established on 1888 and Grand mosque at Jalan Mesjid Raya. Lunch in restaurant. Shopping Tour. Check an hotel and Dinner at restaurant. Free program

    DAY 5 : HOTEL – AIRPORT
    Breakfast at hotel. Free program until time transfer to Kualanamu International Airport for return flight. Tour End.




    SERVICES TERMASUK :
    • TRANSPORT
    • PEMANDU PELANCONGAN
    • HOTEL 3 BINTANG
    • BREAKFAST 3X
    • MAKAN TENGAH HARI 3X
    • DINNER 3X
    • SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
    • KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
    • MINERAL WATER

    BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA CONTACT DAN TEMPAH PAKEJ DI :
    TIARA TOURS INDONESIA
    JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
    LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
    TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    HP / WA +6281383535091
    HP / WA +6285358982828
    HP / WA +6285762820068

    TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN :
    TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
    ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
    TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
    MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

    NOTE :
    HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK :
    • DRIVER
    • PATROL
    • EKSIDENT INSURANCE
    • GOVERNMENT TAX

    ReplyDelete

Itinerary : Myanmar Adventure (19.01.2018 - 28.01.2018)

" Our only limitations are those we set up in our own minds " ---------- xxxxx ---------- 19.01.2018 (Friday) ...