Friday, 29 January 2016

Ceylon : A Land Like No Other - Day 5 (February 3, 2015)



Assalamualaikum & Salam Sejahtera !


Genap setahun pengembaraan kami ke bumi Ceylon Sri Lanka. And this is the final entry untuk trip singkat 5 hari 4 malam di sana. Galle terletak di bahagian Selatan Sri Lanka menghadap Lautan Hindi. Awal pagi kami bangun, niat asalnya nak layan sunrise tepi laut, di Galle Fort. Malangnya pagi tu cloudy, tak nampak lagi batang hidung si matahari.

Walaubagaimanapun, kami tetap layan suasana pagi tepi pantai yang nyaman dan mendamaikan. Galle Fort dibina oleh Portugese sekitar tahun 1588. Ia kemudiannya diperbesarkan lagi oleh pihak Belanda yang menawan Galle sekitar tahun 1649. Galle Fort mengalami sedikit kerosakan semasa kejadian tsunami pada tahun 2004. Ia telah pun diwartakan sebagai salah satu dari tapak warisan dunia oleh UNESCO.

Tak lama lepas tu hujan renyai pulak. Kesuraman pagi berpanjangan. Kami terserempak sorang pakcik berjubah yang tersangat ramah mesra. Pernah bertabligh di Sri Petaling dulu so excited sangat die jumpa orang Malaysia kat kampung halaman dia. Lepas bawak kami pegi satu kedai beli breakfast, dia ajak singgah ke rumah untuk makan sekali. Siap belanja lagi breakfast kami. Tapi kami pulak rushing nak balik hotel dan pack barang. So tak sempat gi rumah pakcik tu.















Tu dia pakcik peramah tu. Makasih pakcik melayan kami budak2 kurang matang ni. Kami doakan yang terbaik untuk pakcik di dunia dan akhirat. Pukul 9.30 pagi, kami berangkat pulang ke Colombo. Kali ni pandai pulak si Tusyar ni ikut highway, sebab kami cakap takut lambat sampai airport.

Sebelum tu kami singgah dulu ka satu rumah kayu yang merupakan muzium yang didedikasikan untuk memperingati mangsa2 musibah tsunami pada tahun 2004. Untuk bacaan lanjut klik SINI >> TSUNAMI.









Kai tiba di airport pada pukul 1.15 tengah hari, just in time untuk check  in. Maka tamatlah penegmbaraan di bumi Sri Lanka. DIharapkan anda  semua terhibur dengan perkongsian ini walaupun di perakhirannya macam tak berapa banyak aktiviti.

Makanya, dinasihatkan kalau nak travel Sri Lanka ni, sama ada panjangkan tempoh disana sebab negara nih sebenarnya sangatlah besar dan banyak sangat tenpat menarik, atau kalau macam kami x ckup masa, maksimumkan tempoh travel singkat tu dekat beberapa destinasi sahaja. Jangan ikut kekdah kami ye.

Sehingga berjumpa lagi.Till then, Assalamualaikum !


Ceylon : A Land Like No Other - Day 4 (February 2, 2015)



Assalamualaikum & Salam Sejahtera.


Menyambung kembali coretan tertunda di bumi Ceylon. Hari keempat merupakan highlight (kononnya) untuk trip kali ni iaitu pedakian puncak Adam's Peak. Adam's peak berketinggian 2243 meter dari paras laut, terletak di Central Province, Sri Lanka.

Terdapat batu sebesar 1.8 meter diatas puncang gunung ini, dipercayai merupakan bekas tapak kaki Buddha. Bagi penganut agama Hindu, mereka percaya ia merupakan kesan tapak kaki dewa Siva manakala bagi penganut agama Kristian, mereka percaya ia merupakan kesan tapak kaki Nabi Adam ketika diturunkan ke bumi.

Saya tak mau komen lebih pasal kepercayaan sebahagian masyarakat Islam mengenai hal yang sama sebab bukan bidang saya, tapi itulah asal kepada nama Adam's Peak. Ia dikenali sebagai 'Sri Pada' dalam masyarakat tempatan Sinhalese yang bermaksud 'tapak kaki buddha'.

Misi kami kali ni nak tawan puncak gunung ni sebelum matahari terbit untuk menyaksikan keindahan sunrise dari ketinggian 2000 meter. Sadly, timing trip ni kurang tepat. Cuti umum yang agak panjang sempena sambutan Poya dan hari kemerdekaan pada 3 & 4 Februari (selasa & rabu). Jadi kerajaan kasik cuti jugak hari isnin 2 februari tuh. So 5 hari cuti termasuk weekend. Makanya, berpusu-pusulah rakyat jelata semua ke puncak Adam's Peak untuk beribadah, berjemaah.

Basically ada 6 trek kesemuanya untuk ke puncak tapi yang paling popular adalah melalui Hatton. Trek dari hatton merupakan tangga batu melebihi 5200 anak tangga, disinari lampu sepanjang perjalanan dan terdapat beberapa rest stop in between. Ia merupakan trek yang paling curam, tapi 5km lebih pendek dari trek2 lain yang kebanyakannya trek hutan tidak berbatu dan kurang selamat.

Anyway, pukul 12.30 tengah malam, semua dah berkumpul di lobi hotel dan mula bergerak ke kaki gunung untuk memulakan pendakian. Banyak kedai-kedai disepanjang jalan yang menjual makanan dan pelbagai alat mendaki. Dan seperti yang dijangka, memang sesak sungguh trek pendakian dengan umat manusia. Dari baby kecil sampai datuk nenek, gigih sungguh masing2 mendaki. Kadang2 tu kesian tengok anak2 kecil dan orang2 tua ni. Yang berkaki ayam pun ada, punyalah devoted.

Layan gambar sepanjang pendakian jom !












Setelah beberapa kali berhenti tarik nafas, lebih kurang pukul 5 pagi, saya dan Shafik sampai ke puncak gunung. Yang lain masih dibelakang. Beberapa ratus anak tangga sebelum sampai ke puncak, traffic jam teruk. Lansung tak bergerak. Rupanya yang kat atas puncak orang tengah beratur nak masuk dalam kuil nak sembah batu footprint tu. Kami skip kuil tu, bypass dari belakang dan terus secure tempat untuk berehat sementara tunggu sunrise.

Terserempak dengan Tushar masa tengah daki tadi, tengah semput tarik nafas, hihi.

Malangnya, langit sangat berkabus pagi tu. Sang mentari malu2 kucing nak keluar sebab ramai sangat kot dok tunggu kemunculan dia. So no sunrise. Layan kepulan kabus wasap je, sob2x.

Tak lama kemudian yang lain sampai puncak. Lepas bergambar sempena meraikan kejayaan menawan puncak Adam's Peak, kami beransur-ansur turun. Semangat hokeyh dengan bendera Sri Lanka bagai.























Cantik jugak pemandangan di kiri kanan trek rupanya, dihiasi hutan tropika dan ladang teh yang menghijau. Tapi sebab dah tak tahan nak kencing, saya terpaksa berlari menuruni 5200 anak tangga tu. Memang ada beberapa toilet disepanjang perjalanan tu,tapi ngeri.

Walaupun Sri Lanka generally negara yang sangat bersih dan sivik, tapi sebab dah ramai sangat yang guna toilet2 tu, kehancingannya menjerut leher. Terpaksa tahan sampai jumpa bilik hotel kekdahnya. Akibatnya otot peha dan kaki menanggung kesakitan selama beberapa hari.

Breakfast, mandi dan berkemas untuk check out. Tepat pukul 12 tengahhari, kami memulakan perjalanan ke destinasi terakhir iaitu Galle di selatan Sri Lanka. Ada 3 pilihan highway untuk ke Galle dari Hatton ni, jarak secara purata dalam 210-230 km (lebih kurang 4 jam setengah perjalanan).

Mamat Tusyar ni decided ikut jalan pantai, supaya tak payah bayar toll. Of course la lebih jauh jarak perjalanan. Lebih 6 jam kot mereput dalam van. termasuk berhenti makan, berak kencing dan isi minyak. Hangin satu badan dengan mamat nih.

Macam yang saya cakap dalam entri pertama dulu, trip Sri Lanka ni yang paling dahsyat setakat ni sebab cover jarak perjalanan yang sangat jauh dalam masa yang sangat singkat. Mana la kami tau si Tusyar ni si pembelit. Masa buat research semua route google maps kasik highway, so possible la jugak itinerary kami. Bila dah terbuang masa dalam perjalanan sebab ikut jalan bukan highway, kacau jugak itinerary.






Lepas check in, kami keluar makan dan celebrate birthday Fairuza (yang ke-20???). Senang je nak cari halal food kat Galle ni. Ada masjid besar kat sini. So kami tanya orang kat masjid tu restoren halal.

That's all for now. Nothing much sebab selain terapai misi pendakian Adam's Peak, takde ape2 aktiviti untuk hari ke-4 di Sri Lanka. Bukan rezeki kami nak tengok sunrise kat puncak gunung tadi. Malam pun tak sempat nak buat apa. Esok la ye kita jelajah bandar ni mana yang sempat, okaeh ?!

Jumpa lagi dalam entri berikutnya. Till then, Assalamualaikum !