Sunday, 30 August 2015

Bukit Tinggi : Japanese Village & Colmar Tropicale (29/08/2015)



Assalamualaikum, Salam Merdeka !


Tak ingat dah bila last time menulis pasal percutian dalam negara. Rasanya entri Hutan Simpan Ayer Hitam pada Januari 2015 kot. Lama jugak tu, huhu.

Sementara ekonomi tengah gawat ni, jom kita cuti-cuti Malaysia. Lagi pun dah lama tak jalan2 dengan la familia. Entri ni pasal Bukit Tinggi di Bentong Pahang. Saya percaya ramai yang dah  sampai ke sini. Saya pun dah kali ke-3 ni.

Rindu sangat dengan Japan sebenarnya. Asalnya plan nak ke Hokaido untuk menikmati keindahan musim luruh hujung tahun ni. Perancangan terpaksa ditunda dulu sebab dapat sambung belajar. InshayaAllah kalau ada rezeki Kancil ke Japan lagi nanti.

Tujuan utama, Kancil nak ke Japanese Village. 2 kali pergi sebelum ni, memang ramai sangat orang. Tak merasa pakai yukata. Kali ni aim nak bergambar dengan yukata.

Sempena cuti 3 hari merdeka ni, ada jugak plan nak jalan2 dengan geng #galakjalan #genghikers. Royal belom, Tasik Kenyir, Mossy Forest, Hatyai dan macam2 lagi cadangan. Tapi tak dapat kata sepakat. Ada yang kena kerja dan sebagainya. So trip merdeka dengan geng travel tak kesampaian.


Japanese Garden di sebelah kiri, Botanical Garden di sebelah kanan.


Kuala Lumpur terletak kurang lebih 60km dari KL, dalam sejam perjalanan mengikut kategori cara pemanduan masing2 lah ya. Memandangkan long weekend, ada kemungkinan tempat ni jadi tumpuan ramai. 

Untuk mengelakkan kesesakan pengunjung, kami bertolak awal pagi. Japanese Village buka pukul 9 pagi. Moga2 tak ramai lagi orang. Ikut ramalan cuaca, keadaan sedikit berawan pagi tu, dengan huajn sekejap2 pada pukul 10 pagi. Kira orait jugak la tu.

Kat KL tengah jerebu teruk. Ramalan kaji cuaca hari ahad (30 sept 2015) pulak kata mendung dan hujan. Dan selalunya long weekend macam ni, hari sabtu orang nak berehat dulu kan. Kira timing tu dah perfect.

Alhamdulillah masa kami sampai di parking lot  Japanese Village, baru ada 1-2 kereta. Yes ! kami cepat2 panjat tangga untuk ke entrance. Harus diingatkan pada yang berniat nak bawa orang2 tua kesini, pastikan mak ayah kita tu fit dan tak ada masalah sendi. Banyak tangga kat Village ni. Dari Parking lot nak ke entrance saja dah mendaki beratus anak tangga.

Tak susah untuk ke sini. Lepas exit ke Bukit Tinggi, drive terus je sampai jumpa pondok Guard. Ni sebenarnya kaunter tiket. Bayaran untuk dewasa RM13/pax (dulu RM12), kanak2 4-12 tahun RM8/pax. Harga termasuk entrance ke Japanese Village dan Botanical Garden.

Lepas tu ambil kanan dan terus je, ikut signboard sampai jumpa lagi satu pondok Guard. Colmar Tropicale disebelah kanan, Japanese Village ke kiri. Kalau anda bermalam di Colmar Tropicale, pihak hotel ada sediakan shuttle bus untuk ke Japanese Village.

Orait, jom !

Irasshaimase !


Ahli rombongan Pak Kancil.

Small stream dalam Japanese Garden.

Depan Kimono rental house.


Sedikit menengenai japanese Village:

Terletak pada ketinggian 1000 meter (3500 kaki) dari aras laut, ia dibina oleh arkitek terkemuka Jepun iaitu Kaio Ariizumi bersama 22 orang pakar ukiran. Terdapat beberapa tempat menarik disini antaranya Japanese Tea House, Tatami Spa, Ryo Zan Tei Japanese Restaurant, Ume Tatami Suite dan lain-lain.

Rumah pertama yang akan anda jumpa adalah Kimono rental house. Sepasang kimono harganya RM20 (sama harga untuk kimono dewasa dan kanak2). Sebenarnya yukata je, bukan kimono. Dan yukata yang disediakan pun ada yang dah carik-carik, lusuh dan berbau.  Ada yang ok lagi.

Mahal jugak tu sebenarnya, tapi sewa jugak satu sorang sebab nak merasa. owner kata 10 minit je masa nak bergambar (what !!?). Tak setimpal dengan harga (dan keadaan yukata yang lusuh). Nak mintak tukar dia tak kasik.

Lepas siap pakai kami terus diminta beratur untuk bergambar. Anak owner volunteer nak ambilkan. Ada unsur2 paksaan sikit ya kat situ. Jeling kat luar, nampak macam dah mula nak ramai orang. Kami turutkan saja kemahuan anak owner tu. Settle cepat boleh la kami outdoor photoshoot pulak.

Kualiti gambar tak perlu lah dibincangkan disini ye. Dalam 15 saat, ada la 10 kali dia snap. Maka, hasilnya shaky, dan tak simetri. Tergesa-gesa semacam minah ni.

Layan gambar jom !


Family potrait #1

Family potrait #2

Geisha wanna be.

Seronok budak2 ni dapat pakai yukata, hehe. Kalau ada pedang samurai lagi cun !


Selesai indoor photoshoot dengan anak owner, kami keluar untuk bergambar di sekitar taman. Kalau tak silap, Ini merupakan Japanese-theme garden pertama dirantau Asia tenggara dalam hutan hujan tropika.

Yukata agak loose sebenarnya, tak macam kimono yang banyak layer, berat dan ketat. So tak la susah sangat nak jalan, naik dan turun tangga. 

Jom layan gambar lagi sekitar taman botani dalam Japanese Village ni.










Baru sekejap kami bergambar, anak owner tadi dah datang menurut. Dia cakap tak cantik bergambar kat luar tu. Dia ajak masuk dalam balik, dia tolong tangkapkan gambar.

Eh !

Ni dah lebih.

Loqlaq sangat pesal? Padahal saya baca dalam blog lain, boleh jalan2 pakai yukata ni sampai 30 minit. Tadi ko cakap 10 minit aku diam je. Ni ko nak paksa2 aku bergambar kat dalam pulak.

Talk to my hand !

Kami cakap nak bergambar di Japanese Tea House dulu dan terus blah. #fliphair.


Depan Japanese Tea House #1

Depan Japanese Tea House #2

Melangkah dengan penuh kelembutan.



Dah puas bergambar baru kami pulangkan balik yukata. Ada la dalam setengah jam jugak, haha. Baru rasa berbaloi dengan harga.

Orang dah mula ramai masa ni. Tapi since kami dah settle dengan sesi beryukata, no rush. Kami ambil masa sikit berjalan2 dan bergambar sekitar taman.

Taman ni kecil dan agak simple sebenarnya. Ikut review kat Tripadvisor pun ramai pengunjung yang kechiwa dengan Japanese Village ni, especially pengunjung dari luar negara yang datang dari jauh.

Layankan je la. Dulu masa tahun 2008 saya datang, village ni memang cantik. Kali kedua saya datang tahun 2011, dah serabut sikit. Seperti attraction2 lain di Malaysia, poor maintenance adalah puncanya.

















Best je layan kehijaun alam dengan udara yang bersih. Mujur takde orang merokok macam kat Broga Hill. Cuaca pun sedang2 molek je masa tu. Tak panas sangat, tak mendung jugak.

Kalau berkesempatan, boleh join Tea Ceremony yang bermula pukul 11 pagi. Ada 4  sesi sehari. Ada restoren Jepun yang katanya sangat overprice. Harga pakej spa pun boleh tahan mahal jugak.

By the time kami sampai ke parking lot, dah penuh dengan kereta. Segerombolan pengunjung dari Indonesia sedang panjat tangga, beberapa orang minah saleh tengah lepak kat bawah pondok. Fuh, selamat datang awal.

Kami singgah sebentar di Colmar Tropicale (French Village) untuk bergambar. Sekejap je lepak kat sini sebelum blah sebab matahari dah terik.

Layan sedikit lagi gambar keh !


















Alhamdulillah, mission accomplished ! 

Kami pulang dengan hati yang girang. Horay !!

Dikesempatan ini saya nak ucapkan selamat hari merdeka yang ke 58. Semoga Malaysia sentiasa berada dalam lindungan Allah, dikekalkan keamanan, dilimpahkan keberkatan dan dijauhi dari segala malapetaka.

Sehingga berjumpa lagi.

Assalamualaikum !


Wednesday, 26 August 2015

Menawan Puncak Rinjani : Mission Impossible kah? - Part 4 (10 Sept 2014)


Assalamualaikum !


SubhanAllah... Indahnya pemandangan matahari terbit dari Plawangan Sembalun. Antara yang tercantik pernah saya tengok. Terpaku melihat keindahan alam ciptaan Yang Maha Esa.

Syukur tak terhingga ke hadrat Ilahi kerana sehingga ke saat ini, keselamatan dan kesihatan kami masih terpelihara. Kalau ikutkan, macam2 boleh terjadi sepanjang pendakian ni. Perlu diigatkan, gunung Rinjani sebenarnya gunung berapi yang masih aktif. Kali terakhir ia meletus adalah pada bulan Mei 2010. Syukur kami aman tenteram.

Walaupun semalam rasa macam separuh nyawa mendaki hingga ke puncak gunung, hari ni bangun pagi rasa sangat fresh & rejuvenated. Ringan sikit kepala otak selepas menghirup udara segar pergunungan.

Semalam semua masuk tidur awal sebab kepenatan yang amat sangat. Tidur lena dibungkus sleeping beg. Kalau malam sebelum tu tak dapat tidur sebab dengar macam2 bunyi (angin kencang, ribut, bunyi-bunyian dari pokok etc.), malam tadi memang sikit pun tak terganggu. Tak bangun kencing pon, hihi.

Awal kami bangun untuk observe sunrise. Brader2 porter belum bangun tidur lagi kami dah pun siap berkemas. Nak photoshoot !

Nothing much happened that morning. Lepas breakfast, kami bergambar lagi sementara tunggu diorang packing khemah dan barang2 lain. Entri ni lebih kepada gambar je. Takde drama pagi tu. Sebab dah familiar sikit dengan trek Sembalun ni, menuruni gunung was a lot easier.

Jom layan gambar dari Plawangan Sembalun ke Pekan Senaru. Sebahagian gambar adalah ehsan dari Gopro Azila dan kamera At'fina yang osem. Makasih ya buk Ajila sama buk At'fina.


























Bangga weh dengan pencapaian peribadi ni. First time hike gunung, dan trek Rinjani ni pulak bukan sembarangan. Antara trek mendaki paling sukar di nusantara.

Beberapa kilometer sebelum sampai Kampung Sembalun, kami berhenti untuk makan tengahari dan solat. Terkesima sekejap bila disua spagetti bolognese oleh brader2 porter. Dahsyat diorang ni, macam2 cuisine diorang boleh prepare walau kekurangan bahan. Tabik spring toink toink !

Dari Kampung Sembalun, kami naik jeep untuk ke Pekan Senaru. Atas jeep sempat rakam video klip lagu tema trip kali ni (Hujung Dunia).

Hingga ke hujung dunia ini
Pasti adanya suka dan duka
Kamu dan aku

Hingga ke hujung dunia ini
Pasti ada menangis ketawa
Bersama-sama



Dah hampir pukul 5 petang masa sampai ke Pekan Senaru. Lepas ambil beg, kami mengucapkan selamat tinggal kepada Pak Macho & team. Ada unsur2 emotional siket masa tu, huhu. Diorang ni la yang jaga kami selama 4 hari kat Lombok, mengangkut beg dan barang2 berat tu ke atas gunung dengan berkaki ayam/selipar jepun.

Semoga Allah mengangkat kesempitan, melimpahkan rahmat dan membuka jalan rezeki untuk mereka.

Okay. Bahagian 1 trip ni yakni pendakian gunung Rinjani dah pun melabuhkan tirai dengan jayanya. Dalam bahagian kedua, kami ke pulau Gili Trawangan, salah satu dari 3 pulau kecil di bahagian barat laut pulau Lombok. Sebab utama ke Gili Trawangan hanya nak rehat2 dan manjakan diri. Consider reward lah selepas penat mendaki gunung.

Kami dihantar ke Jeti Bangsal oleh salah seorang pekerja Green Rinjani dengan van. Jarak perjalanan hanya dalam 57-58 km tapi kerana keadaan jalan raya yang tak berapa elok, boleh stretch sampai 2 jam jugak.

Ditakdirkan pulak ada massive road reconstruction masa tu. Jam teruk. Gabra dah sempat ke tidak sampai jeti sebelum hari gelap? Masa ni baru je 2 bulan lepas pilihan raya. Time ni lah parti yang menang nak tunaikan janji yang ditabur sebelum mengundi dulu.

Driver kami banyak kali jugak offer untuk naik speed boat. Kalau nak, die ada contact. Katanya banyak samseng kat jeti Bangsal tu, especially bila dah petang macam ni, bila tourist dah desperate. Tapi harga speed boat berganda-ganda mahalnya dari harga feri. Kami masih berharap agar sempat sampai ke jeti Bangsal dan dapat naik feri yang murah tu. Speed bot naik di Teluk Nara, about 5 km dari jeti Bangsal.

Situasi agak tegang dalam van masa tu. Ada la adegan marah2 sikit. Biasa la bila stress kan. Pasrah je lah nasib diri. Sambil2 tu layan jugak pemandangan sepanjang jalan. Cantik okay. Sawah padi menghijau, matahari terbenam dan gunung Agung. SubhanAllah !


#genghikers #galakjalan #teampakmacho.

Cantik !!! Rasa nak minta driver berhenti sekejap untuk bergambar tapi situasi tengah tegang, tak berani ambik risiko, hihi.

Gunung Agung di Bali, next target untuk ditawan, inshaAllah.

Jeti bangsal (dan Gunung Agung).


Benar bagai dikata, kami diserbu oleh 2-3 orang berbeza sejurus selepas pintu van dibuka. Ni pelik. Apesal ramai sangat yang jual tiket? Sangat meragukan. Kaunter tiket dh tutup katanya. 

Punyalah ramai orang yang tengah menunggu feri. Majoritinya rakyat tempatan. Muat ke feri tu? 2 minggu sebelumnya, keluar berita pasal feri tenggelam kat Lombok. Mak dah pesan siap2 elok2 kalau nak naik feri tu, gulp !

Feri sampai masa hari dah senja. Keadaan feri tu pun macam dah nazak. Orang ramai mula menyerbu, berasak-asak masuk ke dalam feri. Aduhai feri, macam nak terbalik dah dek kerana terlebih muatan. Ada yang sanggup panjat ke atas bumbung. Mungkin tu feri terakhir kot. Kami hanya mampu melihat...

Mujur la brader Green Rinjani tadi ada lagi kat situ lagi menyaksikan telatah kami 'dibaham' samseng2 jeti. Boss dah pesan tunggu sampai kami selamat berlepas baru balik ke pekan Senaru katanya. Dengan muka seposen, kami pegi balik kat dia minta tolong dapatkan speed boat. Seriau sungguh dengan keadaan feri tadi. Sungguhpun kosong belum tentu den nak naik. Keadaan air laut pulak sangat bergelora.

So akhirnya kami selamat sampai di Gili Trawangan dengan menaiki speed boat. Memang la Selat Lombok malam tu sangat2 bergelora. Tercampak ke kiri ke kanan bila bot dihentam oleh ombak besar. Apa la nasib yang duduk atas bumbung feri tu ye.




3 pulau Gili (Gili Trawangan, Gili meno & Gili Air) merupakan antara attraction paling popular di Lombok. Orang kata kecantikan Gili setanding dengan Bali cuma Gili tak sesesak Bali. Industri pelancongan di sini hanya bermula sekitar tahun 1990-an.

Gili Trawangan merupakan pulau paling jauh sekali dari Lombok, dalam 10-15 minit by speedboat. Tak tahu la berapa lama pulak kalau naik feri usang. Ni kawasan tumpuan pelancong yang menyediakan banyak hiburan dan aktiviti laut.

Tiada kenderaan bermotor di Gili Trawangan, dan tiada jalan berturap. Sama ada jalan kaki, sewa basikal, atau naik Cidomo iaitu kereta kuda. So dari jeti, kami naik Cidomo untuk ke hotel.

Bagi delegasi Fir (Fir, Azila, Atfina, Fairuza), ini malam last diorang di bumi Lombok. Esok diorang balik Malaysia. Delegasi Shafik (Shafik, Fateha, Kancil) akan stay untuk 2 malam lagi. Takde proper itinerary atau aktiviti yang disusun untuk Gili Trawangan sebab memang kami niat nak rehatkan badan dan minda je.


Sumber : Wikitravel


Orait, rasanya setakat ni je untuk entri kali ni. Jumpa lagi !

Assalamualaikum !