Monday, 21 April 2014

Seoul City Splendour - Day 3 (23/09/2013) Part 2



Assalamualaikum.

Struggling sungguh nak menyudahkan entri Seoul ni.

InshaAllah, nak tamat dah kisah di bumi plastic surgery ni.

Seriously....

Sangat kagum dengan teknologi plastic surgery di Korea Selatan. Muka herot macam mana pun diorang boleh ejas sampai jadik cun. Iklan plastic surgery bersepah di merata ceruk bandar, macam iklan colgate. Tak tipu !

Ok dah menyimpang. Sambung balik citer.

Next stop, puncak tertinggi di Korea Selatan.

N Seoul Tower !

Jejomz !




Yup, that one over there !

Berkilauan di malam hari. Cantek ? Purposely kami pergi waktu malam. Dapat tengok night glow. Hmmmm, tak berapa nak ingat macam mana nak ke sini. Berkarat suda otak sia ini bha. Lebih kurang macam ni :-

Naik subway line 4 dan berhenti di Myeong-dong station. Keluar melalui exit 3. Kena berjalan dalam 10-15 minit untuk sampai ke cable car station

N Seoul Tower ni terletak nun sana atas puncak gunung Namsam. Nak tak nak kena gagahkan diri untuk berjalan mendaki bukit. Ni lah station subway paling dekat.

Kalau tersesat pandai2 la yek. Cuba la tanya local people. Kalau jumpa Pacific hotel, kira anda sedang berada di jalan yang lurus lah tu. Teruskan berjalan sampai jumpa cable car station.




Harga tiket KRW 8000 (return). Kalau tak nak beratur atau nak berjimat-cermat, jalan kaki pun boleh. Panjat lah tangga, exercise. Tak tau la berapa ribu anak tangga sebelum sampai puncak Namsan ni. Sampai puncak, lutut pun tercabut. 

Sayang duit ke sayang lutut? Hehe. Ok je kan harga tu?

Alhamdulillah sampai jugak kami ke puncak gunung. Huhhh,,, berombak kencang dada. Kalau korang dah jumpa pavilion ni, makna nya dah sampai le.


Pavilion

Love Padlock Trees

Love padlocks

Teddy Bear Museum


Tanpa bermadah mahupun berdrama, kami terus beli tiket untuk ke Observatory. Perut dah meronta-ronta minta diisikan makanan. Lapar tahap kebulur weh. Sabar ye wahai perut. Neway, harga tiket KRW 9000/pax.

Sebelum naik, meh nak cerita sikit.

Pembinaan N Seoul Tower bermula pada tahun 1969 dan dilakukan secara berperingkat. Mula dibuka secara rasmi kepada umum pada tahun 1980, ia merupakan puncak tertinggi di Korea Selatan.

Tinggi tower ni 236.7 meter. Tinggi gunung Namsan 243 meter. So keseluruhannya, puncak tower ni berada pada kedudukan 497.7 meter di atas paras laut.

Huruf "N" di depan tu represents 'new', 'Namsan', dan 'nature'.


Anatomy N Seoul Tower


Macam-macam attractions ade kat sini. Boleh refer gambar kat atas ni apa ade kat setiap tingkat. Love padlocks trees tu yang paling popular. Banyak kali keluar drama katanya.

So, jom ke observatory !


Seoul Metropolitan : night view

Souvenirs

Sembilu

Maria Mariana 2


Erggghhh... tempat ni memang penuh dengan lovey-dovey stuffs untuk pasangan berkasih. Dari bawah sampai atas, memang terserlah kejiwangan nya. 

Tak mampu nak digest segala benda alah ni. Berbulu. So kami lepak sekejap je kat observatory sebelum turun bawah balik. 

Ke dengki sebab ko tak mampu nak posing macam diorang dalam gambar tu? *** pengsan, bermonolog sendirian !

Timing memang perfecto. Keluar je dari tower, show pun bermula. Jom tengok N Seoul Tower berubah warna & corak !







Kagum?...hehe.

Memandangkan usus kecil dan meroyan, usus besar dah sawan kelaparan, kami terus balik ke Itaewon untuk dinner. Bermula lah misi mencari restoren yang menghidangkan halal Korean cuisine.

Kimchi ... ! Mu tunggu aku datang !




Sebelum ni, ade terbaca dalam satu blog ni tentang satu Indian Restaurant area Itaewon yang menyajikan makanan traditional Korea. Semestinya, halalan toyyiban.

Masalah no 1 kat Itaewon ni, kawasan nye berbukit bukau. Restoren ni sebenarnya tak le jauh sangat dari Hamilton Hotel mahupun Seoul Central Mosque. Ni arah dari Itaewon subway station.




Nak dipendekkan cerite, sampai jugak kami ke restoren mi. Sebelum tu, ade lalu satu restoren yang menyajikan masakan Melayu dan Egyptian. Restoren Siti Sarah. 

Tapi disebabkan tekad kami nak makan kimchi jugak malam ni, maka di sini lah kami bersantap...


Murree Restaurant


Masuk je terus mintak menu. Pakai tembak je ape yang menarik di pandangan. Yang penting classic Korean cuisine. Beriani dan tandori sekeluarga buat-buat allergic x bley makan. Haha. 

Bersinar-sinar mata bila hidangan sampai ke meja. Bau sedap, presentation not bad... ape lagi. Kita BAHAM !!!

Nyum Nyum...


Kimchi Bokumbap : Kimchi fried rice (KRW 8,000)

Side dishes

Bulgogi (KRW 15,000)

Dakdoritang? Ke kimchi chigae...entah !

Omelette


Semua sedap !

Serius semua sedap termasuk kimchi fried rice tu. Lain benor rasenye dengan yang kat Malaysia. Bulgogi tu especially. SubhanAllah sangat sedap. Rase nak tapaw bawak balik Malaysia.

Memang puas hati.

Dah, habis cerite ! Jumpa lagi dalam entri terakhir di Seoul.

Till then, assalamualaikum ! 

Thursday, 17 April 2014

Seoul City Splendour - Day 3 (23/09/2013) Part 1


Assalamualaikum & salam sejahtera.

Hari ni kami akan ke theme park terbesar di Koea Selatan - Everland !

Sebelum tu, kami melawat  masjid pertama di Korea Selatan, Seoul Central Mosque.

The only mosque in Seoul... sehingga ke hari ini.

So, jom !




Masjid ni dekat je dengan Hamilton hotel, dalam 2 km. Tapi nun sana atas bukit. Kena panjat tangga, dan bukit, dan bukit lagi, dan bukit lagi...

Pagi-pagi dah mengerah keringat, hadoih !

Hmmm, agak susah nak explain macam mana nak ke masjid ni. Harap peta kat bawah ni dapat membantu (direction dari Itaewon subway station).




Yang pastinya, masjid ni memang dicelah-celah kawasan perumahan dan deretan kedai-kedai. Bertabah lah panjat bukit tu. InsahAllah ada keberkatan disitu melawat rumah Allah.

At last sampailah kami...

Alhamdulillah, cuaca ok.




Masjid ni mula dibina pada bulan oktober 1974 diatas tanah seluas 5,000 meter persegi sumbangan pihak kerajaan. Kos pembinaan ditanggung oleh beberapa buah negara Islam.

Ia mula dibuka secara rasmi pada 21 Mei 1976. Dianggarkan setiap minggu seramai 800 orang jemaah datang untuk menunaikan solat jumaat.




Masjid ni ada 3 tingkat. Ground floor menempatkan pejabat dan bilik mesyuarat untuk Korea Muslim Federation. Tingkat dua ruang solat untuk muslimin dan tingkat 3 ruang solat untuk muslimah. 

Asalnya masjid ni 2 tingkat je. Hasil sumbangan Islamic Development Bank of Saudi Arabia, tingkat ketiga dibina pada July 1990.


Entrance to level 2 (men's prayer hall)



Sejarah perkembangan Islam dan pembinaan masjid di Korea Selatan sebenarnya bertitik-tolak dari usaha kerajaan Malaysia jugak.

Percaya ?

Pada tahun 1962, kerajaan Malaysia offer untuk initiate pembinaan masjid di Seoul, dengan dana lebih kurang 33,000 USD. Tapi disebabkan keadaan ekonomi dunia yang tak stabil masa tu, dengan masalah inflasi dan sebagainya, proses tesebut tergendala.

Sampailah tahun 1974 bila beberapa negara Islam termasuk Malaysia bersetuju untuk menderma bagi projek membina masjid ni.

Hari ni, Seoul Central Mosque merupakan Pusat Islam dan pusat kegiatan dakwah utama di Korea Selatan. Juga dikenali sebagai The Islamic Centre, Seoul Central Mosque kini menempatkan sebuah madrasah untuk kanak-kanak serta Islamic Culture Research Centre.




Sempat jenguk ke dalam masjid, ke men's prayer hall. Ramai pulak orang tidur, bergelimpangan. Agak luas jugak tempat solatnya. Ade la dalam 15 saf.

Semoga Islam terus berkembang pesat di Korea Selatan, amin.

Jangan lupa berkunjung ke sini sekiranya berpeluang menjejakkan kaki ke bumi Korea. Kalau ade duit lebih, boleh la menyumbang sikit ke dalam tabung masjid untuk pembangunan masa depan. InshaAllah pahala berterusan selagi ada yang beribadat di masjid ni.


*******

Next, Everland Resort !

Naik tren dari Itaewon station dan turun di Gangnam station. Kena menapak sikit dari subway station untuk ke bus stop. Dari sini, naik bas no 5002 ke Everland.

On the way to bus stop, kami singgah sebentar di Dunkin Donuts untuk breakfast. Perut dah merintih kelaparan. Kesian...

Dah masuk hari ketiga, belum ade rezeki untuk menjamah local Korean cuisine. So hari ni berazam nak makan makanan Korea jugak untuk dinner. Akan diusahakan jugak no matter what.

Go get it tiger !!! hehe.


Oppa Gangnam Style ?


Bus 5002 ni tak berhenti terus depan Everland. Kena naik shuttle bas pulak lepas tu tapi tak jauh. Lebih kurang pukul 11 pagi kami sampai ke Everland.

Matahari dah mula memancar terik. Orang pun dah ramai beratur beli tiket.

Harga tiket : KRW 36,000/pax.


Motif korang datang berjemaah ke Everland?



Masuk je dalam Everland, dah boleh nampak semangat halloween. Semua decoration pun bertemakan halloween. Bapak besar tempat ni. Tak tau nak pegi mana dulu.

Hmmm, terpinga-pinga. Garu kepala memikirkan kenapa lah decide nak pegi Everland ni. Bukan nya ada interest dengan theme park pun (just not my thing).

Tapi member2 yang dah pegi Korea cakap, wajib pegi Everland ni. Kena spend 1 hari suntuk kat sini. Tu pun mungkin tak cukup !

Biaq betoi !

Setengah hari cukup kot...




Map dibekalkan sekali masa beli tiket. Juling mata menghadap peta tu, tak tau nak start dari mana dan tak sure apa yang menarik perhatian. 

Jalan je la...

Kalau rajin singgah la mana2 attraction.

Tau tak ada berapa banyak attractions dalam Everland ni?

Lebih dari 40...

Which is why, it is the largest theme park in South Korea.

Jom layan gambar dulu !






Everland Resort mula dibuka secara rasmi pada tahun 1976 dan merupakan family park pertama di Korea. Dianggarkan, lebih 6 juta orang berkunjung ke Everland setiap tahun. Dahsyat !

Ade 5 zon semuanya : Global Fair, Zoo-topia, Europian Adventure, Magid land & American Adventure.

Ade zoo dalam theme park...hebat !

Game pertama yang kami try - Hurricane...





Ok la... Dapat rehat kaki kejap. Ketiak pun dah berpeluh.

Lepas tu kami naik Pirate Ship. Sama je macam kat Genting.

Kesian sorang autie ni. Minah saleh la. Sebab die, pirate ship ni tak bergerak, tak boleh nak operate lansung.

Serius tak tipu. Tak ramai pun yang naik sekali masa tu. Sebab size die 'agak' terlebih sikit, palang keselamatan depan tempat duduk tu tak boleh nak tutup sepenuhnya. Kapal takkan bergerak selagi semua palang keselamatan tu tutup sepenuhnya dan dikunci.

Puas dia cuba tarik nafas dalam-dalam dan kempiskan perut tapi still tak lepas. Lastly dia diminta keluar secara berhemah oleh staff. Kecewa je muka. Malu satu hal lagi. Adeh !

Tak pe auntie. Ride ni pun biase2 je, tak rugi pun tak naik....

Somehow,,, rasa kesian sangat kat auntie ni.

Layan gambar lagi !







Halloween parade...

Please don't rain on my parade....haha

Panjang pulak perarakan ni. Terpaksa berhenti kejap kasik laluan kat diorang. Layan je la.








Everland jugak terkenal dengan flower arrangement yang dahsyat-dahsyat dan taman-taman yang mempersonakan.

Katanya lah...

Yang ni Rose Garden. Tapi bunganya tak banyak lagi.






Yang ni Secret garden...

Makcik-makcik mesti suka.

Kreatif sungguh diorang decorate taman ni dengan bunga-bunga pelbagai warna.














Macam kosong je entri kali ni kan? Tak tau nak cerita macam mana. Everland ni besar sangat dan terlalu banyak attractions.

Too much too handle.

Lihat aja peta dibawah ini dong. Bisa juling kok mata....Waduh,,,,pusing !




Plus, hari pun panas terik masa ni. Sesekali tu, rasa macam kat padang pasir pun ade. Kehausan, ketandusan, dan kegersangan.

Exaggerated ! 

Serius memang hari tu panas terik, sesak dengan umat manusia, dengan bunyi-bunyian muzik, perarakan..... fuh !

Macam mana agaknya keadaan di padang Arafah nanti...

Budak-budak tadika bukan main ramai. Sekali datang segerombolan pakai baju uniform. Macam ikut rumah sukan. Kaler merah, kuning, biru, hijo semua ade. Jalan berdua dua-an berpimpin tangan dalam barisan.

Lepas tu bentang tikar bawah pokok, makan berjemaah. Best nye... Rasa nak join je.


Cubaan memujuk rakan sekelas. Kena reject dengan gadis belakang tu ke dik? Haha




Sebelum keluar, kami sempat masuk dalam satu rumah hantu ni... Boring ! Tak paham sepatah haram. Hantu-hantu tu semua cakap korea. Rasa macam ade terlelap sekejap mase tayangan video.

Nasib la. Sapa suruh buat show boring, haha.

Anyway, once again i wanna point it out here.... Theme park is not my thing. Memang dari kecik tak pernah dibesarkan dengan aktiviti-aktivit sebegini. Sampai sekarang pun, tak timbul lagi minat terhadap all these entertainment park. So, mintak maaf kalau entri kali ni tak begitu membantu korang semua ya.

Kalau berminat, korang boleh try T Express, roller coaster kayu paling curam di dunia (77 degress). Ada banyak lagi roller coaster kat sini, tapi yang paling mencabar, T Express la.

Bersebelahan dengan Everland, ade Caribean Bay, water park terbesar di dunia. Tapi yang ni kena beli tiket lain untuk masuk.

Spend your money on something that you think worth spending for ok...




So that's it for now.

The second part of Day 3 Seoul City Splendour will come out very soon.

Thanks for spending your precious time reading my blog.

Harap beroleh manfaat.

Assalamualaikum !